Združenje za celostno regenerativno kmetijstvo Slovenije

Leta 2020 sva ob podpori mentorja Mateja Klineta iz Permakulturnega instituta Maribor zgradila jedro najinega poslovnega modela in kmetovanja. Vse, kar sva prej brala, raziskovala, se učila, sva končno prenesla v realnost najine kmetije. A takrat sva mislila, da sva sama. Da z regenerativnim načinom kmetovanja sama plavava proti toku konvencionalnega kmetijstva. Nedolgo zatem pa sta naju opazila Kim in Juš iz dobrine.goods in naju povabila na srečanje slovenskih regenerativcev na Kmetiji Vegerila. Od takrat naprej smo postali prijatelji, sodelavci in ekipa. Aljaž in Danijel iz Naj raste sta nas eno zimo povezovala na online srečanjih. Drug drugemu smo pomagali ob večjih projektih. Tako se je počasi rojevala ideja in želja, da se med seboj bolj uradno povežemo. Nato so prišli evropski projekti, okrogle mize, nove evropske direktive, Miha je v svojem raziskovanju na fakulteti prešel v področje travništva in pašništva in vse to nas je spodbujalo v smer ustanovitve Združenja.

Kmetija Zeleni pašnik je tako ena od ustanoviteljev Združenja za celostno regenerativno kmetijstvo Slovenije. V prvi vrsti je cilj povezovati vse slovenske regenerativne kmete in podpornike celostnega regenerativnega kmetijstva z namenom izmenjave izkušenj in podpore. S ponudbo izobraževalnih strokovnih delavnic, možnostjo pridobivanja praktičnih kompetenc ter vključevanjem v projekte, razpise in raziskovalno dejavnost pa želijo tudi pripomoči k boljšemu razumevanju in poznavanju celostnega regenerativnega kmetijstva v Sloveniji.

Med ustanovnimi člani so še Tilen Praprotnik s kmetije Vegerila, Miha in Kristina Dežman s kmetije Monera, Gorazd in Tatjana Jelenc s kmetije Urban Jr ter Juš Pavlovski in Kim Benkovič, ustanovitelja dobrine.goods. Trenutno združenje šteje skoraj 50 članov in več kot 20 kmetij iz vse Slovenije.

Kakšen utrinek pa si lahko preberete tudi v članku spletnega portala Finance.

foto: Kmetija Monera

Ta prispevek je bil objavljen v Novice in označen s .